Høstplanter høstblomster

Høstblomster som holder seg vakre hele høsten

På sensommer og høst er det deilig å fylle krukker og plantekasser med nye friske og blomstrende høstblomster. Her får du råd om planting og stell og tips til gode høstblomster.

5 vakre høstblomster

Frilandskrysanthemum

Frilandskrysantemum eller frilandskryss, er en blomsterrik høstblomst som tåler kjølige temperaturer og kan blomstre ute helt til november. Planten har svært mange enkle eller doble blomster, og finnes i alle mulige farger. Større buskaktige frilandskryss har fasong som en ball, og den er fin for seg selv eller å kombinere med andre høstblomster som lyng, eføy eller vintergrønne planter. Krever lite stell, men det anbefales å knipe av visne blomster. Planten overlever ikke, men tåler noen kjølige dager, men trives aller best i 10-15 grader.

Hebe

Hebe er en vintergrønn, buskaktig høstblomst med dekorative grønne blader, og finnes i varianter med og uten blomster. Bladene er dekorative i ulike grønne nyanser og blomstene finnes i ulike farger, mest vanlig er lilla blomster som finnes på sorten ‘Veronica’. Hebe er fin å plante sammen med andre høstblomster som lyng, sølvtråd eller alpefiol. Hebe trives i sol til halvskygge og står lenge utover høsten. Brukes som ettårig plante, men kan overvintre om den plasseres frostfritt, lyst og svalt.

Høstplanter høstblomster sølvtrådHøstplanter høstblomster

Sølvtråd

Sølvtråd gir fine kontraster i høstbed og krukker. Den vokser som en liten busk med sølvfargede greiner med nesten usynlige blader. Sølvtråd tåler vind og tørke svært godt. Sølvtråd trives i sol til halvskygge, og kan klippes ned og formes. Passer godt å plante sammen med både blomsterrike høstblomster som astes og frilandskryss, eller alunrot og lyng.

Alunrot

Alunrot eller Heuchera er en staude med dekorativt bladverk og fine små blomster på tynne og lange blomsterstengler og i ulike farger. Bladene finnes i mange ulike mønstre og farger, mest vanlig i fargenyanser av rødt, burgunder og bronse. Alunrot er svært nøysom og trives de fleste steder i landet, og siden den har høy herdighet kan den plantes langt nord. Den er fin å bruke i bed, krukker og rabatter, og har en langs sesong fra tidlig sommer til langt ut på høsten. Den trives i full sol til halvskygge, og er ypperlig å kombinere med høstblomster som Hebe, Berglyng og lyng. Bladene visner ned om høsten, og fjernes til våren når nye friske blader bokser frem på nytt.

Høstaster

Asters eller høstasters blomstrer med i mange ulike farger fra juli til de første frostnettene. Den er vakker i sammenplanting med for eksempel alunrot, sølvtråd og hebe. Høstasters kan plantes i krukker, kasser eller i blomsterbedet og trives i sol til halvskygge. Den holder seg lengre om den står litt svalere. Planter du den i bedet kan den komme igjen neste år som en høyere plante. Asters gir en deilig duft, og tiltrekker seg både bier og sommerfugler.

Høstplanter høstblomster frilandskrysanthemumHøstplanter høstblomster

Planting og stell av høstblomster

  • Plant høstblomstene så tidlig som mulig, slik at de får vendt seg til synkende temperatur.
  • Bruk krukker og kasser som er frostsikre om de skal stå ute etter gradene kryper nedover mot 0°C
  • Sørg for god drenering i bunnen av krukken eller kassen, med et lag med dreneringskuler, med duk over.
  • Sørg for at det er hull i potten slik at overflødig vann renner ut.
  • Hold jorden jevnt fuktig, bruk fingeren til å kjenne etter. Ikke la planten bli stående i vann.
  • Slutt å vanne når det nærmer seg kuldegrader.
  • Bruk god jord, gjerne krukkejord eller en blanding av kugjødselkompost og plantejord, slik at høstblomstene har tilgang på næring og får en rik blomstring.
  • På blomsterfulle planter som asters og frilanskrysanthemum - knip bort visne blomster, slik at det dannes nye blomsterknopper.
Høstplanter høstblomster

Se flere høsteblomster her:

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.