Gode tips til å sette opp drivhus i hagen

Endelig skal drømmen om drivhus i hagen bli virkelighet. Her er noen tips til plassering og grunnarbeid når du skal sette opp et drivhus i hagen.

Dette grunnarbeidet er viktig når du skal sette opp drivhus i hagen

  1. Finn en passende plassering med godt med sollys, og plassert med riktig avstand til tomtegrensen til naboen. Dette varierer, og må sjekkes opp med kommunen der du bor.
  2. Finn ut av hvordan du skal bruke drivhuset og hvilket gulv du skal ha.
  3. Til gulv i drivhus kan det brukes heller, sand, brostein, teglstein, jord, betong, grus eller treplanker.
  4. Det første du må starte med er å lage et fundament. Også her er det mange muligheter. Noen plasserer drivhuset rett på plattingen, andre støper en mur eller bygger en egen steinmur. I eksempelet i under er det lagd et trefundament montert oppå stolpeføtter. Drivhuset er et Hageland drivhus 9,36m2.
  5. Start med å grave, gjerne så langt ned du kommer. Om du kommer under telenivå, ca 1 meter, får du det frostfritt. Dette gir en lengre dyrkesesong og større muligheter for overvintring og oppbevaring av planter om vinteren.
  6. Det er viktig at grunnarbeidet utføres nøye. Dette er den viktigste og kanskje vanskeligste delen av å montere drivhuset. Muren eller fundamentet drivhuset skal festes til må være helt i plan, det vil si vannrett. Mål opp diagonalene, i tillegg til høyde og bredde. Nøyaktige mål for ditt drivhus står i monteringsanvisningen - les den.
  7. Når fundamentet er helt i plan, kan drivhuset monteres.

Montering av drivhuset

Vær to stykker når dere monterer drivhuset. Dette gjør jobben mye enklere. Det er glass og store plater som skal løftes og festes og denne jobben er enklest når dere er to. Ikke monter drivhuset når det regner, det gjør det vanskelig å jobbe med glassplatene og silikon som brukes til tetting fester seg ikke. Finn frem arbeidshansker, drill og festenøkler. Og les monteringsanvisningen nøye.

Lurt å tenke på om du skal ha vann eller strøm i drivhuset

  • Skal du legge strøm inn i drivhuset kan du kan ha tilleggsvarme eller vekstlys. Da er det lurt å legge et trekkerør, slik at dette kan monteres inn i drivhuset.
  • Om du skal ha vann inni drivhuset, trenger du også legge et trekkerør til vann før du monterer opp drivhuset. Utekran inni eller rett utenfor drivhuset forenkler vanningen. Du kan bruke Hydromat vanningsanlegg eller Micro Drip som du kopler rett på utekrana, og du kan legge til timer.

Eksempel på montering av drivhus

Vil du dyrke rett i jorda i drivhuset er det lurt å grave så langt ned du kommer, gjerne over 1 meter. Da kan du få et frostfritt drivhus. På bildene under ser du drivhus der det er gravd så langt ned som mulig, deretter er det fylt på med grus og sand, og montert plantekasser dypt ned i jorda. Plantekassene skal fylles opp med kvist, kompost og god jord for videre dyrking.

Godt tilbehør til drivhus gjør dyrkingen enklere

Praktiske hyller og bord utnytter plassen i drivhuset, og er smart til forkultivering og stiklinger når det er behov for mange småpotter. Kan enkelt felles ned senere i sesongen, når høye planter som tomat og agurk trenger plassen i høyden.

Automatiske vindusåpnere sørger for riktig temperatur og luftsirkulasjon.

Det kan bli svært varmt og tett i drivhuset dersom ikke takluker åpnes – og en automatisk vindusåpner vil hjelpe deg med dette. Takluken går automatisk opp når temperaturen stiger og lukker seg når det blir kjøligere.  Monteres enkelt på eksisterende takluke. Funksjonen er en oljefylt sylinder som presser ut et stempel når oljen utvider seg fra 15-25 ℃. Den automatiske vindusåpneren bør tas inn om vinteren.

Plantene trenger jevn tilførsel av vann

Hydromat vanningsanlegg kan koples på kran og sørger for automatisk dryppvanning til hver plante. I beholderen kan også flytende gjødsel tilføres. Termostatventilen styrer mengden vann avhengig av hvor varmt det er.

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.