Hvilken gjødsel skal jeg bruke?
Hvorfor skal jeg gjødsle i hagen, hva skal ha gjødsel og hvilken gjødsel skal jeg bruke?
Når vinteren er over våkner hagen til liv igjen og det gror godt av både ønskede og uønskede planter. Med noen smarte grep kan du overvinne ugresset i hagen din.
Vi bruker betegnelsen ugress om planter som gjør skade på en eller annen måte. I hagen gjelder dette planter som vokser i plen, bed og skråninger og konkurrerer med plantene vil vil ha i hagen. Men ugress kan også være giftige planter som kan skade både mennesker og dyr. Ugress har flere måter å spre seg på i hagen din. Vinden kan blåse frøene rundt i hagen, og spesielt i blomsterbed er det enkelt fordi det er åpne flater der. Eller så kan stengler krype både over og under bakken og spres på den måten.
Hovedsakelig er det to måter å fjerne ugress på; kjemisk der vi bruker preparater, eller mekanisk der vi luker.
SE OGSÅ: Se vårt utvalg av ugressbekjempelse
For mange er ugressmiddel den første og beste løsningen man kommer på. Da er det viktig at verken folk eller dyr kommer i kontakt med middelet. Det kan også skade andre prydplanter som er i nærheten, og bør derfor pensles direkte på ugresset. Da er det kanskje like enkelt å luke det vekk for hånd?
Å luke er en skånsom måte som verken skader planter eller miljøet rundt. Løvetann, kløver, brennesle, skvallerkål og så videre er uvedkommende gjester i de fleste hager. De er tilpasningsdyktige og konkurrerer med prydplantene om både lys, vann og næring. La oss ta en nærmere titt på dem:
Slik fjerner du løvetann:
Slik fjerner du kløver fra plenen:
Slik fjerner du brennesle fra plenen:
Mange hageeiere er plaget med mye skvallerkål og det kan spre seg utover og er vanskelig å bli kvitt. Det eneste som hjelper er luking, der alle røtter må fjernes. Luking må gjentas over lang tid, og det er ofte nødvending å grave dypt ned ca 40 cm for å få med alle røttene. Vil du bruke jorda på nytt bør du sile jorda gjennom netting. Lag en treramme med netting, dette fungerer godt til å sile jorda igjennom. Vent gjerne et år før du planter området på nytt, og tilfør ny og skallerkålfri jord. Er det skvallerkål i etablerte bed med stauder eller busker, vil røttene til skvallerkålen vikle seg inn i de andre plantenes røtter. Disse plantene må også frigjøres for røtter til skvallerkålen om du skal bli kvitt ugresset. Svart tykk plast kan også tildekkes området i 2 år for å drepe alt ugress. Vær oppmerksom på at dette også forringer mikrolivet i jorda.
Slik fjerner du ugress fra plenen:
Det finnes mange råd for hvordan du skal fjerne ugress; noen gode og andre du bør styre unna. Har du hørt at salt kan være et nyttig tiltak når du skal fjerne ugress, bør du kanskje revurdere om du skal prøve det.
Salt er nemlig ikke bra for plantene fordi det trekker fuktigheten av dem. Ikke bare risikerer du å drepe vegetasjonen rundt ugresset, men det vil også trekke ned i jorda, skape forurensing og gjøre skade på livet der nede.
Ugress finner de utroligste veier å trenge seg gjennom på, og kanskje har det funnet veien til hagehellene. Om høytrykkspyleren var løsningen din, bør du styre unna dette. Høytrykkspyleren kan nemlig skade hellene og lage stygge spor i skiferen.
Å flambere ugresset kan være en løsning, men dersom du ikke har så stor kyndighet med gassbrenneren bør nok la være. Lar du flammen vedvare lenge nok kan du skade store deler av vegetasjonen rundt, og mer skade enn nytte er blitt gjort.
Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.