Slik planter du høstløk: Steg-for-steg guide
Å plante høstløk er en enkel måte å sikre en fargerik hage, og du kommer til å takke deg selv for innsatsen når løken springer neste vår. Her er en steg-for-steg guide til hvordan du lykkes med høstløk!
Når skal høstløken plantes?
Høstløk, eller blomsterløk, som tulipaner, påskeliljer og krokus, bør settes i jorden mellom september og november. Det er viktig å plante løkene i god tid før frosten kommer, slik at de rekker å danne røtter. Dette gir dem en sterk start på våren, og jo tidligere røttene dannes, desto bedre tåler de kulden.
Hvordan planter man høstløk?
For å få best mulig resultat med høstløkene, bør du først løse opp jorden og fjern eventuelle steiner. Sandholdig jord er ideell, da den gir god drenering og forhindrer at løkene råtner. Grav plantehull som er dobbelt så dype som løkens høyde – dette er en enkel tommelfingerregel for å sikre riktig settedybde, men sjekk alltid anbefalt dybde på pakken høstløken kommer i.
Hvordan skal høstløken plasseres?
Når jorden er klar, plasseres løkene med spissen opp i plantehullet. Små løk kan strøs jevnt utover området. For best resultat er det lurt å plante flere løk sammen, gjerne 5-8 av samme sort i en klynge. Dette gir en kraftigere og mer sammenhengende blomstring. Gjenta gjerne flere slike klynger rundt i bedet. Er du litt glemsk kan det være lurt å merke plantestedet med en stikketikett slik at du vet hvor du har plantet de ulike løkene.
Skal høstløk vannes?
Etter at du har plantet løkene, er det viktig å vanne dem godt. Dette stimulerer rotveksten og hjelper løkene med å etablere seg før vinteren. Når høstregnet tar over, kan du stoppe vanning, da naturen tar seg av resten.
Kan man plante høstløk i potter?
Hvis du ikke har en hage, kan du likevel nyte vårblomstrende løk ved å plante dem i potter. Pass på at pottene har god drenering og fyll dem med sandholdig jord. Sett løkene på samme måte som i bed, og vann godt etter planting. Krukken bør oppbevares under tak gjennom vinteren. Hvis den står ute og utsettes for snø, sludd, og regn, kan løkene lett råtne.
Velg de beste høstløkene for din hage!
For å få en fargerik og variert vårhage er det mange høstløk å velge mellom. Her er noen av de mest populære høstløkene. Kombinerer du disse ulike høstløkene får du kontinuerlig blomstring i hagen hele våren!
Tulipaner: Få ting gir mer vårstemning enn synet av fargerike tulipaner som blomstrer om våren. De pynter opp hagen fra tidlig i mars til slutten av juni, og kommer i utallige farger og varianter. Tulipanløk er hardføre og trives godt i det meste av landet, så lenge de plantes i veldrenert jord. På steder med spesielt kalde vintre, kan det være smart å dekke jorden med løv eller granbar for ekstra beskyttelse.
Påskeliljer: De er kjent for sine gule og hvite blomster som titter frem rundt påsketider, den er både hardfør og pålitelig, og vil mest sannsynlig komme igjen år etter år. Har du rådyr i hagen, er påskeliljen et godt alternativ ettersom rådyrene ikke spiser denne!
Krokus: En av de tidligste vårblomstrerne! Krokus er perfekte for å gi farge på slutten av vinteren når alt annet er trist og grått. De kan plantes i plen, bed eller potter, og gir et nydelig teppe av lilla, hvite eller gule blomster som vil komme igjen år etter år!
Allium: Med sine store, kuleformede blomsterhoder er allium en favoritt for mange i hagen. De blomstrer sent på våren, med store baller i lilla eller hvitt som nærmest svever i luften. Blomstene holder lenge, og er en favoritt for bier og humler!
Perleblomster: Disse små, blå eller hvite blomstene passer perfekt som kantplanter eller i krukker. De blomstrer tidlig og gjør seg godt i en krukke på trappa.
Når blomstrer høstløkene?
Her er en liste over når de vanligste høstløkene blomstrer i Norge:
Krokkus: Mars-april
Påskeliljer: April-mai
Tulipaner: April-mai
Perleblomster: April-mai
Allium: Mai-juni
Plant høstløk og få en hage som blomstrer gjennom hele våren. Høstløk er en liten innsats nå for stor glede senere!
Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.