plante hekk

Slik planter du hekk

Det er et par ting du bør tenke på når du skal plante hekk – skal den være et dekorativt element i hagen eller skjerme for innsyn? Her hjelper vi deg å finne hekken som passer til din eiendom.

Plante hekk

Hvilken hekk passer deg og hagen din? Noen koser seg med å stelle i hagen, mens andre ønsker at den skal være så lettstelt som mulig. Hekker trenger jevnt over lite stell sammenlignet med andre busker og planter. Du bør likevel tenke gjennom hvor mye tid du kan og vil bruke på dem.

For selv de mest vedlikeholdsfrie hekker bør vannes godt i starten, beskjæres et par ganger i året og gjødsles om våren. La oss se nærmere på hvilke hekkplanter som kan passe i hagen din.

Hva slags hekk vil du plante? 

Er du en fersk hageeier, eller ønsker du å bytte ut gjerdet med hekk? Det handler ikke bare om å velge den typen hekk du synes er penest. Begynn med å tenke over behovet ditt og hva du ser for deg:

  • Skal hekken gi privatliv eller bare være en avgrensning?
  • Vil du ha en hekk som er vintergrønn, eller en løvfellende hekkplante som blir grønn igjen når våren kommer?
  • Skal hekken få vokse fritt, eller vil du ha en hekk som krever mye oppfølging og klipp?

Det viktigste spørsmålet er om du ønsker en hekk som holder seg grønn hele året, eller en hekk der bladene faller om høsten. Fordelen med løvfellende hekker er at de som regel etablerer seg raskere enn vintergrønne varianter, i tillegg til at de vokser raskere.

plante hekk

Vintergrønn hekk

Bor du i et tettbebygd strøk eller i nærheten av støyende veier, er kanskje målet ditt å skjerme for både innsyn og støy? Da er det fordel med en tett og relativt høy hekk. Mange velger derfor en vintergrønn variant. De krever i tillegg lite vedlikehold, fordi du blant annet slipper å rake løv etter løvfall.

Ulike typer hekk

Thuja – Norges nasjonalhekk
Det er ikke uten grunn at thuja blir omtalt som nasjonalhekken vår. Den populære hekken har mange gode egenskaper vi setter pris på; den takler de fleste jordsmonn, krever lite stell, er grønn hele året og ikke minst – det tar ikke lang tid før en tettplantet tujahekk innfrir ønsket om privatlivets fred.

plante hekk tujaplante hekk tuja

Ønsker du derimot noe annet enn tuja rundt huset ditt, finnes det mange flotte alternativer. Her er et lite utvalg:

Alperips er en hardfør og lettdyrket hekk som kan bli opp til to meter høy. Den tette veksten egner seg godt som klipt hekk, men pass på å plante alperips med 20-30 centimeters avstand. Hekken får røde bær, men de er uegnet til bruk.

Barlind er et godt alternativ til tuja. Den vintergrønne hekken er tett og like fin om du lar den vokse fritt eller klipper den. Barlind klarer seg med lite lys og bryter med nye skudd også etter hard beskjæring. Den vokser i moderat tempo, men merk at planten er giftig.

Buksbom er en tett og eviggrønn hekk som plantes med 10-20 centimeters avstand. Den vokser sakte og er derfor godt egnet til små hager. Den lave hekken egner seg godt til klipping, og iblant annet England brukes den til formklipping og levende hageskulpturer.

plante hekk

Bøk har nydelige høstfarger, og egner seg godt i Sør-Norge og langs kysten til Sør-Troms. Et annet godt alternativ er blodbøk som er like fin om vinteren siden den mister bladene sent.

Liguster kommer i to typer; vinterliguster som beholder bladene om vinteren, og vanlig liguster som er løvfellende. Den har en kraftig, tett vekst som vokser raskt, og klippes den jevnlig kan den bli enda tettere. Liguster er hardfør og trives svært godt i kystnære strøk.

Syrin egner seg perfekt til hekk, til tross for sitt sarte utseende. Den blomstrer blålilla eller hvite blomster på forsommeren, og for mange er vakre og velduftende syrin lukten av sommer. Den kan bli fire til fem meter høy, og på grunn av størrelsen bør de plantes med én meters avstand.

plante hekk syrin

Slik planter du hekk

Uansett hvilken hekk du går for er det viktig med skikkelig forarbeid før du planter. Dette er fremgangsmåten:

  • Grav en renne som er dyp nok til at røttene får god plass.
  • Pass på at det ikke ligger vannsperrende grus og store steiner i jorda.
  • Dersom jorda sandete eller næringsfattig er det fint å blande plantejord og kugjødselkompost. Husk å ikke gjødsle direkte i plantehullet, men rundt planten. Dette bør gjøre to-tre ganger gjennom sesongen etter at planten er etablert.
  • Vann den nyplantede hekken rikelig flere ganger i uken den første tiden.

Så gjenstår det bare å vente på en flott, grønn hekk rundt hagen din. Basert på hvilken hekk du velger, kan det ta noen år før den nyplantede hekken er høy nok til å gi privatliv i hagen. Barlind og buksbom er eksempler på hekker som vokser nokså sakte.

Er du en utålmodig sjel kan det lønne seg å velge en hekk som vokser fort. Liguster vokser omtrent 20 centimeter første året etter planting, og opp til 50 centimeter påfølgende år. Men husk to-meters regelen i tomtegrensen for å unngå å havne i nabokrangel.

Ta deg tid til å finne den perfekte hekken for hagen din. Og husk å kutte de nederste greinene på hekken, slik at det ikke blir et sneglevennlig område der. Lykke til!

Ofte stilte spørsmål om hekk

Hvilken hekk vokser fort? Tuja, liguster og agnbøk er eksempel på hekker som vokser raskt.

Slik klipper du hekken. Hekk, hagemiljø

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.