Høstplanter høstblomster

Krukkeplanting på høsten

Krukker med fargerike planter ved inngangspartiet eller på terrassen kan forlenge sommeren og gi et koselig syn på høsten. Her får du gode tips og råd til hvordan du skal plante i krukker på høsten.

I Norden er den varme årstiden den korteste, og sommerblomstenes liv er derfor hektisk. Men selv om sommeren er på hell og den overdådige blomsterflor gir opp, er det ikke over for de flotte sensommerblomstene. Ved å plante i krukker kan du skape god stemning ved inngangspartiet og terrassen på høsten også!

krukkejord jordHøstplanter høstblomster

Hva kan du plante i krukker?

I tillegg til lyng og høstblomstrende stauder er utvalget av hva du kan plante i krukker stort – for nesten alle planter kan plantes i krukker og kasser, og løsningene er både varierte og utallige. Når du skal handle planter bør du tenker på holdbarheten. Dersom du skal plante flere blomster i en krukke er det viktigste at den mest dominerende planten i krukken holder lengst. De andre som kun er der for helheten kan byttes ut om de ikke holder like lenge.

Høstaster med sine blå, lilla, rosa og hvite farger, samt alunrot og hebe har nydelige høstfarger og spennende struktur. I krukker på sensommer og høst er alunrot (heuchera) veldig fin å bruke. De har nydelige farger der bladfargene spenner fra dypt burgunder, via karamell til nesten limegrønt. Hebe har nydelige blålilla blomster og mørkt bladverk. Den liker seg best i sol, men tåler skygge. Og vanner du den jevnlig, er den fin til langt ut på høsten.

Uansett hvilke blomster du går for, kan det også være fint å plante noen grønne planter sammen med disse. Eføy er et fint eksempel. Dette er en eviggrønn og klatrende vedaktig plante. Men for å lykkes med krukkeplanting er det viktig å legge forholdene til rette for et vellykket resultat.

Hvordan plante i krukker på høsten?

  • Størrelsen på krukken viktig, den må ha nok plass til dreneringskuler og jord, i tillegg til plantene.
  • Velg en frostsikker krukke om du planlegger å la krukken stå ute hele året .
  • Det bør være hull i bunn av krukken for å sørge for god drenering.
  • Ha føtter under krukken som løfter den opp fra underlaget.
  • Vann jevnlig, men slutt å vanne når gradene kryper ned mot 0°C
  • Fyll på med dreneringskuler, legg et 5-10 centimeter tykt lag med dreneringskuler i bunnen av krukken.
  • Fyll deretter på med jord. Krukkejord med langtidsgjødsel er et godt alternativ for planter som trenger gjødsel.
  • Dekk rotklumpen på planten med jord. Trykk jorden sammen, men pass på at det ikke blir for hardt slik at røttene fortsatt får rikelig med oksygen.
  • Plantene bør plantes så tidlig som mulig på høsten slik at de gradvis kan venne seg til kjøligere temperaturer.

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.