stauder

Hvordan dele stauder?

Stauder kan enkelt deles opp, her får du en forklaring på hvordan du deler opp stauder.

Slik deler du opp stauder

  • Spa opp stauden med så mye av rotklumpen som mulig.
  • Stauden deles enkelt opp med en spiss spade, greip eller med hendene.
  • Den delte stauden kan plantes over i nye staudebed eller krukker.
  • Bruk god jord, gjerne en blanding av hagejord eller Hageland Plantejord og Kugjødselkompost.
  • Vann den nyplantede stauden godt til den har etablert seg.

Hvorfor dele opp stauder?

Å dele opp stauder er ikke noe du må gjøre, men det gir en del fordeler. Stauder som har vokst seg for store kan med fordel deles opp, slik at du får ryddet opp i staudebedet. Deling av stauder forynger også stauden, og den får et lengre og bedre liv.

staudebed

Når skal du dele opp stauder?

Som hovedregel skal vårblomstrende stauder deles om høsten og høstblomstrende stauder om våren. Dette er de anbefalte tidspunktene for at ikke det skal gå utover blomstringen. Å dele stauder om høsten så sent som oktober, kan også gjøres for stauder som blomster om sensommeren. Fordelen er at stauden ikke er i vekst og jorda er kald og fuktig. Stauder kan også deles utenom de anbefalte periodene, men plantene kan da bli svekket og det er viktig å vanne godt.

Sørg for god drenering og gjødsel runde staudene enten du planter nye bed eller det har blitt ekstra plass rundt de delte staude. Vi anbefaler Plantejord og Kugjødselkompost.

Vanlige stauder å dele:

Hosta, Storkenebb, Bergknapp, Løytnantshjerte, Alunrot og Astilbe.

stauderstaude

staudestaude

Når på året kan man flytte stauder?

Flytte stauder kan du gjøre hele sesongen bare du sørger for å få med deg en god jordklump fra stauden og vanner godt når planten er flyttet. Det er lurt å sørge for jevnlig vanning det første året stauden er flyttet til et nytt staudebed.

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.