Tips til vanning av plen og hage!

Sommersesongen bringer med seg varierende vær. Vi kan oppleve både stekende sol, regnvær, vind og kulde på få dager. For å holde hagen grønn og frodig er det viktig at du vanner blomster og plen riktig.

Hvilken vanningsmetode er best?

Trives du med å stelle med hagen er det ingenting som kan måles med å vanne for hånd. Du får god tid til å se hvordan plantene dine har det, du sparer vann, og ikke minst slipper du søl på plasser du ikke vil at skal bli våte. Du kan punktvanne på flere måter – vannkanne, hageslange med munnstykke eller med porer slik at vannet siver langsomt ut.

Men hvis tiden knapp, eller viljen fraværende, finnes det flere løsninger for å slukke tørsten til det grønne. Du kan velge en klassiker som pendelsprederen, eller en roterende og pulserende spreder som kan endre både retning og styrke. Et annet alternativ kan være en pop-up spreder som graves ned i gresset. Med et helautomatisk sprinklersystem programmerer du selv hvor ofte plenen skal vannes.

Se vårt utvalg av vanningsprodukter her.

Vanning av plen og hage

Hvor mye skal du vanne? De fleste planter takler dårlig å tørke ut så det viktigste vil være at du vanner. Når du setter i gang må du huske på én ting; å vanne nok! Jorda skal ikke bare bli fuktig på overflaten, men mettet med vann.

  • Det er bedre å vanne mye og sjelden, enn ofte og lite.
  • Skvettvanning fører til kortere røtter og en tørkesvak plen
  • De fleste regnskyll om sommeren gir ikke nok vann.
  • Rotbløyte vil si omtrent 30 millimeter vann.
  • Vann om morgenen, og unngå vanning i solskinn. Da fordamper ikke vannet så raskt.

Tips! For at jorda skal bli skikkelig gjennomvåt, må den minimum ha 30 millimeter. Denne gjennomvanningen, også kjent som rotbløyte, hjelper plantene med å utvikle et dypt rotnett. Et godt tips er å sette ut en tom boks eller lignende, og deretter måle vannstanden for å finne ut om plenen har fått en god rotbløyte.

Hvor ofte skal du vanne plenen?

En liten skvett med vann her og der kan føre til kortere røtter og en tørkesvak plen, så hovedregelen er å heller vanne mye og sjelden, enn lite og ofte. Men det finnes likevel unntak til denne regelen. En eldre plen med dyp jord trenger ikke en rotbløyte mer enn hver 14. dag. Og for all del, husk at for mye vanning kan være skadelig. Det vil føre til mangel på luft og utvasking av næringsstoffer.

Når er det best å vanne plenen?

En grei huskeregel er at sterkt sollys og vanning er en dårlig kombinasjon. Solen kan både svi og bleke mange sommerblomster, i tillegg til at vannet i plenen fordamper. Unngå derfor å vanne midt på dagen hvis det er en varm og solfylt dag. Sørg heller for å vanne i overskyet vær. Du bør også vanne om morgenen hvis du har uønskede snegler i hagen.

Tips til vanning av potteplanter

  • Jorden bør føles lett fuktig, unngå vanning hvis den allerede er våt. Det er viktig å tømme overskuddsvann for å hindre røttene å råtne.
  • De fleste planter tåler en lett uttørking mellom vanningen.
  • Det er bedre å vanne sjelden med masse vann enn å vanne ofte med lite vann.
  • Er du i tvil om planten trenger vann, løft på potten og kjenn etter om den føles lett, er du fortsatt usikker stikker du fingeren godt ned i jorden.
  • Hvis jorden er hard og tørr, trenger planten mer vann, og det kan være nødvendig å vanne den hyppigere.
  • For å forhindre fordamping av vannet kan du dekke jordflaten med steiner, og sette flere potter sammen.
  • For planter som står utendørs er det best å vanne sent om kvelden eller tidlig om morgenen for å unngå fordamping.

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.