Beskjæring av frukttre

Ønsker du mange store og søte frukt, bør frukttrærne få litt ekstra oppmerksomhet med beskjæring Vi viser deg hvordan du beskjærer frukttrær.

Beskjæring av frukttre

Beskjæring av frukttrær er noe mange hageeiere gruer seg til å gå løs på, og derfor blir det utsatt for lenge. Det fører gjerne til at trærne blir så store og uregjerlige at det blir et for stort prosjekt. Men er du klar over hvordan du skal gjøre det er ikke jobben vanskelig, og du kan begynne å glede deg til selvdyrkede epler i eplekaken!

Utstyrsliste

  • Beskjæringssaks 
  • Greinsag
  • Stige/gardintrapp

Tid for beskjæring

Vi deler frukttrær i to typer; steinfrukt som er plomme, kirsebær og moreller, og kjernefrukt som er eple og pære. Steinfrukt kan beskjæres både etter at frukten er høstet, og tidlig vår, mens eple- og pæretrær bør beskjæres kun tidlig vår.

Beskjær når frosten er borte

Det er viktig at du venter med beskjæringsjobben til temperaturen ligger rundt 0 grader. Det skal helst ikke være minusgrader i luften de nærmeste dagene etter beskjæring. Blir det veldig kaldt, er det fare for frostsprengning i trevevet. Derfor anbefales det å gjøre jobben før løvsprett, men etter at den verste kulden gir seg.

En god tommelfingerregel er å gjøre det når du kan jobbe ute uten hansker. Mars er derfor en utmerket tid for beskjæring.

Hvorfor beskjære frukttre?

Det er flere grunner til at frukttrær bør beskjæres, men først og fremst er det for å stimulere utvikling av frukt. Det er også viktig å bevare plantens naturlige form.

En vanlig feil mange gjør er å glemme at dette ikke er en metode for å gjøre planten mindre enn den er. Syns du at treet ditt er for stort? Da må du heller sage det ned og plante et treslag som blir mindre. Du kan nemlig ikke tvinge et tre som naturlig vil bli ti meter høyt til å bare bli tre meter.

Frukttrær er ofte utsatt for sykdommer, men med en skarp saks får du et jevnt kutt som kan forhindre at de trenger inn i treet.

Beskjæring morelltre

Målet med å beskjære et frukttre

Det finnes mange teorier om beskjæring, og ingen beskjærer et tre likt. 

Uansett hvilken metode du har er det viktig at målene blir nådd:

  • Treet skal beskjæres slik at det kan fornye seg og sette nye skudd
  • Treet skal beskjæres slik at syke og skadde greiner fjernes
  • Treet skal beskjæres for at det blir åpnet slik at lys og luft kommer inn. Dette vil hjelpe med at frukten modnes bedre, samt at soppangrep reduseres
  • Treet skal beskjæres slik at det blir formet etter omgivelsene, men også for å gi mest mulig frukt
beskjæring av bærbusker, hagesaks

Slik beskjærer du frukttre

  • Før du setter i gang med saks og sag, stå litt på avstand og se på treets grenarkitektur fra flere vinkler. Da er det lettere å se hvordan du skal beskjære. En grei huskeregel er at alle greiner som vokser oppover bærer lite eller ingen frukt, mens greiner som vokser bortover eller svakt nedover bærer frukt.
  • Fjern alle greiner som peker rett opp. Greiner som vokser innover eller går på tvers av formen du ønsker å ha på treet, er det heller ingen vits å beholde. Døde, skadde eller syke greiner må også fjernes, og tynn ut blant de eldste slik at treet får en jevn vekst.
  • Kutt greinen helt inn i basis, som vil si at det ikke skal stå igjen en stubbe eller pinne. Ser du nøye på greina før du setter i gang, vil du oppdage at det er en ring helt inne ved stammen. Dette kalles en greinkrage, og den skal ikke skjæres bort – da leges sårene på stammen raskere. I tillegg reduserer du risikoen for sopp og infeksjon i treet.
  • Greinene kan godt kortes inn med ca. en tredjedel av lengden. Legg kuttet over en knopp som vender utover.

Men husk at det er litt ulike råd for beskjæring av steinfrukt og kjernefrukt.

Beskjæring av kjernefrukt - epletrær og pæretrær

  • Kjernefrukt, altså eple og pæretrær, skal beskjæres slik at treet får utvikle seg mest mulig naturlig. Men samtidig må du sørge for at det får nok lys og luft.
  • Luft i trekronen vil gjøre at frukt og blader tørker raskere opp etter regnvær, samtidig som faren for sopp og sykdom reduseres. Lys bidrar til god modning, og gir både bedre farge og smak på frukten. Fjern derfor greiner som går inn i treet, og greiner med dårlig vinkel. 
  • Det kan være lurt å se på høyden, da det kan være behov for justeringer. På unge trær må du beskjære toppens konkurransekvist – den som sitter nærmest toppen. Da får treet bare en topp, og en krone. En todelt krone vil lettere kunne dele treet når det blir eldre.
Moreller

Beskjæring av steinfrukt - plommetrær, kirsebærtrær og morelltrær

  • Når det kommer til steinfrukt, som plomme, kirsebær og moreller, er det litt andre råd som gjelder. Steinfrukt beskjæres vanligvis forsiktig slik at treet får lov til å utvikle en naturlig form. I tillegg er det lettere å se tørre og syke greiner på sommerhalvåret når de har bladet på.
  • For moreller kan det være lurt å kontrollere høyden med beskjæring, siden trærne fort blir veldig store og høye. 
  • Har du plommer i hagen har du kanskje merket at du får mye plommer annethvert år – dette kalles vekselbæring. Ved forsiktig beskjæring hvert år vil vekselbæringen reduseres noe.

Riktig utstyr gjør jobben morsommere

Før du går løs på beskjæringsjobben er det viktig å ha riktig utstyr. Du kommer langt med en god beskjæringssaks og en greinsag – gjerne med lange armer. Frukttrær er ofte utsatt for sykdommer, men med en skarp saks, og aller helst motskjærs, slik at får du et jevnt kutt som kan forhindre at sykdommer trenger inn i treet.

Det kan også være kjekt å ha en stige eller gardintrapp som er stødig når du skal beskjære høye frukttrær. Jobben blir mye enklere med gode redskaper, og derfor er det greit å ha gjort rent og slipt opp før du starter beskjæringen.

Lykke til med beskjæringen!

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.