Bringebær - slik lykkes du

Bringebær er en god kilde til vitamin C, og har i tillegg et høyt innhold av kostfiber. Altså er det både sunt og deilig når du kan plukke egne bringebær i hagen, og det er svært enkelt å få til å dyrke bringebær. Hageland har plukket ut de beste sortene for norske forhold, og har du lyst på en krukke eller hekk med bringebærplanter, skal vi hjelpe deg med å finne sorten som passer best til din hage og ditt bruk.

Slik lykkes du med bringebær

Ønsker du deg en bringebærhekk i hagen, så finner du deg et sted som er lyst og får godt med sollys. Bringebær kan plantes i alle typer hagejord, og du planter dem med ca 50 cm avstand til neste plante. Sett en stokk i hver ende av bringebærhekken, strekk ståltråd eller tau i to høyder, 70 cm og 1,5 meter over bakken, og på begge sider av hekken. Da får de lange og tynne stenglene støtte når det blåser.

Gjødsle bringebærplanter tidlig vår med 1 neve Hageland Helgjødsel til hver plante. Gjenta gjerne gjødslingen når plantene blomstrer i juni. På ettersommeren når du har plukket bærene, klipper du vekk de stenglene som har båret bær. Disse har en lysere og gråere farge enn de nye og friske skuddene som skal komme med nye bær neste år.

Hvordan beskjære bringebær?

  • Bringebær skal beskjæres etter at bærene er plukket, og greinene skal beskjæres helt ned til jorden. Det er to ulike bringebærplanter vi må skille mellom, de tidlige sortene som modner om sommeren og bærer frukt på fjorårets grener, og de sene som modner om høsten og bærer frukt på årets grener.
  • De sene bringebærsortene kan skjæres kraftig ned uten at det skader neste års avling. Når det kommer til de tidlige, må du være mer forsiktig og bare fjerne fjorårets greiner som har båret frukt.
  • Det er enkelt å se forskjell på de greiene som skal tas vekk og de som skal beholdes. De gamle greinene har gråhvit bark, mens de friske skuddene som skal beholdes er brune og skal bære bringebær til neste år. Dersom det er svært mange nye skudd, kan du med fordel tynne vekk noen av disse, slik at det maks er 12-15 skudd pr løpemeter.

Dette trenger du når du skal dyrke bringebær:

Her er de noen av beste sortene for norske forhold:

  • Asker – er en middels tidlig sort, moden i siste halvdel av juli. Asker bringbær får små, lyserøde og runde bær. De har god smak som kan minne om villbringebær, men gir litt liten avling. Egner seg best til å spise ferskt. Asker er sterk mot sykdommer
  • Glen Ample – er den bringbærsorten som blir mest brukt i profesjonell dyrking. Den har ikke torner, og har en kraftig og opprett vekst. Bærene er middels tidlig modne, lyserøde, store og med god syrlig smak. Det kommer mange bær på hver plante. Gode bær til sylting!
  • Preussen – gammel tysk bringbærsort som har middels store, men søte bær med mild og god smak. Gode dessertbær. Preussen gir middels god avling, og er modne fra siste halvdel av juli. Sorten er god i kystnære strøk.
  • Stiora – er en ny norsk sort med avlange, røde bær med meget god smak. Plantene gir god avling, og de har god vinter-herdighet. Moderat vekst, og modne i siste halvdel av juli. Godt egnet både til å ferskkonsum, og til sylting.
  • Veten – denne sorten var tidligere hovedsort i bringebærdyrking i Norge. Bærene er mørke, store og kjegleformede bær. Svært godt syltebær, og er modent fra midten av juli. Er nok litt lite vinterherdig.

Tips:

Små hvite mark er et vanlig problem i bringebær. De ligger inne i bringebæret når du tar dem av stilken. Om du ikke har så mange planter, kan det være lurt å plukke vekk de voksne billene som legger eggene på varme sommerdager i mai-juni, like før blomstring.

Et annet tips er å legge et lokk over skålen du har plukket bærene i og sette dem kaldt. Da kryper marken opp og legger seg under lokket, og så kan du fjerne dem før du spiser eller sylter bærene!

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.