Slik lykkes du i kjøkkenhagen

En kjøkkenhage kan du lage uavhengig om du har en liten eller stor hage. Grønnsaker, urter, bær og frukt kan dyrkes frem i pallekarm, krukker, kasser, ampler, bed eller i drivhus. Her er noen gode råd til å lykkes med kjøkkenhagen.

Slik dyrker du gulrot

Se mer

Slik dyrker du salat

Se mer

Slik dyrker du rødbeter

Se mer

Slik dyrker du kål

Se mer

Bli kjent med jorda di

De feste grønnsaker, bær og frukttrær trives i jord med høyt organisk innhold og godt med humus. Humus er komposterte planterester som er blitt til jord, der innholdet av mineraler og næringsstoffer er høyt. I kjøkkenhagen er det smart å ha en kompost der du samler opp organisk materiale som planterester, og som du bruker videre i jorda i kjøkkenhagen. Du trenger ikke bytte ut all jord i kjøkkenhage hver år, men fylle på med kompost, hageavfall og gjødsel for å lage mer liv i jorda. Grønnsaksplanter, bærbusker og frukttrær liker en næringsrik jord - så derfor må du fylle på med gjødsel og organisk materiale. Vi anbefaler Hageland Naturgjødsel, Helgjødsel, Kugjødselkompost og Plantejord Pluss.

Gleden ved å dyrke selv

Gleden ved å dyrke frem grønnsaker og andre nyttevekster er selve nytelsen ved å kunne være selvforsynt med frisk salat, solmodne tomater eller plukke sommerpoteter fra egen hage. Kjøkkenhage gjør deg mer bevist på livet i hagen. I kjøkkenhagen er vi avhengig av en levende jord og nytteinsekter. Unngå sprøytemidler og bruk blomster som tiltrekker seg pollinerende innsekter for å få en fruktbar hage og rike avlinger.

Vent med utplanting til faren for nattefrost er over!

Mange grønnsaker krever jevn nattetemperatur med en del plussgrader før de kan plantes ut. Jordvarmen er også viktig.

Se mer

Lag sneglebeskyttelse!

Hovedtrusselen mot unge planter er snegler. Beskytt plantene med kobbertape, sneglekanter eller små drivhus som er plassert over plantene.

Vekstduk

Duken legges over plantene eller som en veksttunnel, holder skadeinsekter unna, beskytter mot tungt regn, luner og øker mikroklimaet rundt plantene. Den er ikke så pen, men er lur å ha på til plantene er godt etablert.

Se mer

Gjødsel

Sett deg inn i behovet for gjødsel. Grønnsaker som vokser over bakken, krever mye gjødsel. For eksempel bønner, tomat og agurk.

Se mer

Bærbusker

Har du opplevd å få mindre bær med årene?

Rips, solbær og stikkelsbær kan beskjæres hele året. Beskjær greiner som er mer enn 3-4 år. Gamle og grove greiner fjernes helt inn til hovedstammen.

Lær mer om hvordan du lykkes med ulike bærbusker her!

Se mer

Bærbusker bør plantes med en god dose Kugjødselkompost. Tilfør også litt Helgjødsel når planten har kommet godt i gang med veksten, og hver vår etter planting.

Se mer

Som medlem i Mitt Hageland får du bonus på alt du handler hos oss! I tillegg får du gode medlemstilbud, faste medlemsfordeler, inspirasjon og sesongaktuelle råd og tips om alt fra hagestell og selvdyrking til uteplassen.